Çello Bakımı ve Temizliği

Sayfa İçerikleri
Eğer enstrüman çalıyorsanız zaman bağlı tınısında bir değişiklik, performansında bir düşüş hissetmeniz normal. Çünkü aynı insan gibi enstrümanların da ilgiye ihtiyacı vardır. Çello bakımı ve temizliği ise çellonun ihtiyacı olan ilgiyi ona verecektir.
Eğer çellonuz varsa hakkında birçok bilgi sahibi olmuşsunuzdur ancak bilmeyen kişiler için çelloyu biraz tanıtalım.
Çello yaylı çalgılar grubunun bir üyesidir. Keman ailesi denilen ve 4 elemandan oluşan bu ailenin en büyük 3. çalgısıdır.
Orkestralarda hem solo hem de eşlik olarak kullanılmasının yanı sıra belki de en cezbedici en çok öğrenilmek istenen yaylı enstrümanların başında gelir.
Ağaç kökenli enstrümanların nem dengesini koruması ve üzerinde zamana bağlı çatlakların oluşmaması için düzenli bakımlarının yapılması gereklidir. Bu yazımız içerisinde sizlere ” çello bakımı ve temizliği nasıl yapılır ? ” bilgiler aktaracağız.
Çello Bakımı ve Temizliği – Bilinmesi Gerekenler
Enstrümanınızda maksimum performans istiyorsanız aşağıda ifade edilen birkaç maddeyi uygulamanız yeterli. Belirli aralıklar ile yapacağınız çello bakım ve temizliği ile enstrümanınızı ilk günkü haline getireceksiniz.
Günlük Çello Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır ?
Eğer her gün çello çalıyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki maddeleri çellosunu kutusunda değil de bir köşede açık bırakan kişiler de yapmalı.
- Enstrümanınızı dışarıda bırakıyorsanız doğrudan güneş ışığının vuracağı yerlere koymayın. Bu ağacın kurumasına ve üzerinde çatlaklar oluşmasına neden olacaktır.
- Nem oranı sabit bir odada hatta mümkünse hep aynı odada çalışmalarınızı gerçekleştirin.
- Güneş ışığı kadar kalorifer de oldukça tehlikelidir. Oda sıcaklığında muhafaza etmeye dikkat edin.
- Günlük kullanım sonucu tellerin çekildiği köprü hizası ve altındaki üst kapak reçine tozuna bulanacaktır. Bu kısımları her gün kullanım sonrası kuru fiber bir bez ile temizleyin.
- Sildiğiniz zaman reçine tozları tamamen kaybolmuyorsa bezin bir kısmını nemlendirerek silme işlemini tekrarlayın ve kuru tarafı ile de o ıslanan kısımları kurulayın.
- Çello bakımı ve temizliği için fiber bez bulamadıysanız mutlaka alkolsüz ıslak mendil kullanın ve ardından bir peçete yardımı ile bastırmadan ıslanan bölgedeki nemi alın.
- Bunun dışında fikslerin olduğu yeri ve burguların etrafına bezi rahatça sokamıyorsanız kulak temizleme çubuğundan yararlanabilirsiniz.
Aylık Çello Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır
Aylık çello bakımını yapmak için bazı malzemelere ihtiyacınız olacak. Aşağıda bunları görebilirsiniz.
- Badem yağı ile çellonun tüm ahşap bölgelerini 1-2 damla ile temizleyebilirsiniz. Bu bir yandan parlaklık verecek, toz tutmasını engelleyecek ve düzenli kullanmanız durumunda çellonuzun ses kalitesini arttıracaktır.
- Çellonun dışını güzelce temizleyebiliriz ama içini göremiyoruz. Bu tarz durumlarda ayakkabı kutularından çıkan naftalinleri kullanabilirsiniz. Bu naftalinlere ip takarak çellonun içine f deliklerinden bırakın.
- 1-2 gün sonra çellonun içindeki nem oranını dengeleyecektir. Ayrıca dilerseniz bunu pirinç ile de gerçekleştirebilirsiniz.
- Çello fiksleri zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak sertleşir. Fiksleri tamamen sökün ve birbirine geçen parçalarına bir damla makine yağı damlatarak kulak temizleme çubuğu ile temizleyin.
Artık çello bakımı ve temizliği nasıl yapılır biliyorsunuz. Yapmanız gereken sadece bu işlemleri düzenli gerçekleştirmek.
Ayrıca fiksleri her zaman yağlamak zorunda değilsiniz. Takılmaya başladığını hissettiğiniz zamanlarda bu işlemi gerçekleştirseniz yeterli.
Yıllık Çello Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır ?
Yıllık bakım sizlerin yapabileceği bir şey değildir. Bu tarz işlemler için bir çello ustasına yani luthiere gitmeniz gerekir.
Luthier tarafından yapılan çello bakımı ve temizliğinde şunlar gerçekleştirilir ;
- Çello arşesindeki kıl değişimleri
- Çello üzerinde varsa kırık ve çatlakların onarılması
- Çello tuşesinde kullanıma bağlı çöküntüler için tesviye
- Çellonun cilalanması ve gerekliyse köprü, burgu değişimi
Çello bakımı ve temizliği aslında bu kadar basit. Aklınıza takılan sormak istediğiniz soruları aşağıdan yorum olarak bizlere gönderebilirsiniz.
Ayrıca Youtube sayfamıza abone olabilir ve sürekli olarak eklenen egzersizlerden, ücretsiz eğitimlerden yararlanabilirsiniz.
İzmir’in en iyi çello kursu sayfasını ziyaret etmek için hemen tıklayın.
https://sozkonususanat.com/cello-nasil-calinir/
https://sozkonususanat.com/cello-calmak-ne-kadar-surede-ogrenilir/
https://sozkonususanat.com/cello-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/