Kemanın Parçaları : Keman Parçalarının Adları ve Detaylı Bilgi
Sayfa İçerikleri
Keman çalan kişi, çaldığı kemanda zaman içerisinde oluşabilecek problemlerin ana kaynağına inebilmek ve bu problemlere çözüm üretebilmek adına mutlaka kemanın parçalarını yakından tanımalı ve kemanın parçalarının isimlerini ve görevleri bilmelidir. Bu bilgiler yalnızca enstrümanda oluşan sorunların çözümünde yardımcı olmakla kalmayacak aynı zamanda keman çalan kişilerin farklı konulardaki işlemlerinde daha pratik olmalarına da yardımcı olacaktır.

‘’ Kemanın parçalarının adları ’’ diye soracak olursanız yazımızın ilerleyen bölümlerinde kemanın bölümlerinin adları ve işlevleri hakkında ayrıntılı açıklamalara ulaşabilir, keman parçaları isimleri ile ilgili işinizi kolaylaştıracak bilgilere erişebilirsiniz.
Bu yazımızı okuduktan sonra keman seçimi konusunda birçok bilgiye sahip olmuş olacaksınız. Ardından keman nasıl seçilir yazımızı okuyarak bilgilerinizi pekiştirebilir ve alacağınız kemanı daha rahat bir şekilde seçebilirsiniz.
Gelelim keman parçalarını ve bu parçaların görevlerini açıklamaya;
Keman kısımları nelerdir : kemanın parçaları
Kemanın bir araya getiren birçok parça bulunmaktadır. Bu parçaların yapıldığı ağaçlar, işçilik kalitesi gibi çeşitli etkenler keman kalitesini etkilemektedir.

Yazımız içeriğince sizlere kemanın kısımları görseller yardımı ile gösterilecek olup aynı zamanda bu keman parçasının yapımında hangi ağaçların kullanıldığı konusunda da bilgi vermeye çalışacağız.
Enstrümanın parçalarını yakından tanımanız, keman bakım ve temizliği konusunda da kullanabileceğiniz malzemelerin seçimine kadar sizlerin birçok konuda bilgi sahibi olmasına yardımcı olacak bir konudur. Bu nedenle bir enstrümanı öğrenirken asıl amacınız direk parça çalmak değil, enstrümanı yakından tanımak olmalıdır.
Kemanın Göğüs Bölgesi
Göğüs bölgesinde, birbirleriyle karşılıklı şekilde yerleştirilmiş ve kemandan çıkan sesin iletimini sağlayan ‘’f delikleri’’ yer almaktadır. Ayrıca kemanın yüzeyine uygulanan cila da kemanın tonunu belirleyen önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Bu cila daha çok organik yapıda olup kaliteli kemanlarda kullanımı tercih edilir. Halk arasında gomalak cilası olarak da bilinir. Asıl amacı kemanın nefes almasını sağlamaktır.
Klavye, Burgular, Salyangoz, Perdelik, Sap
Klavyenin bitiminde bulunan bölgeye ise sap adı verilmektedir. Sap bölgesi burgular ile bağlantıyı sağlar ve kemanın üst bölümüyle köprü görevi görür. Burgular kemanın tellerinin olması gereken frekansa getirilmesini sağlayan yardımcı elemanlardır.
İleri ya da geri çevirme işlemi uygulanarak kemanın akordu yapılabilmektedir. Kemanın parçaları arasında yer alan salyangoz bu adı tamamen gerçekçi görüntüsünden dolayı almıştır, bu bölüm kemanın en üst bölgesinde yer almaktadır.
Keman salyangozunda yine gergi kuvvetine dayanıklılık açısından abanoz ağacı kullanılmaktadır.
Kemanın Arka Kapağı
Ancak farklı çeşitlemeler de yapmak elbette ki mümkündür. Ön kapaktan sonra arka kapaktan kemanın sesinin karakterini belirleyen önemli faktörler arasında yerini almaktadır.
Bu yüzden arka kapağın ağacı da mümkün mertebe kaliteli ağaçlardan yapılmış olmalıdır. Tabi ki bu tür kemanların fiyatları farklı ağaç kullanılan kemanlara göre daha pahalı olacaktır.
Kemanın Yanlıkları
Yanlıkların üretiminde üst ya da alt kapağın ağaçlarından herhangi biri tercih edilmektedir. Ancak genellikle yanlıkların üretiminde arka kapakta tercih edilen ağaç türü kullanılmaktadır.
Kemanda Eşik, Kuyruk, Can Direği
Eşik ise sesin bölümler arasında geçişini sağlayan köprü parçalardandır, asıl görevi çıkan sesin sapa ulaşmasını sağlamaktır. Kuyruk bölümü çenelik bölümüne bağlanan bir parçadır ve üzerinde kemanın akort edilmesini sağlayan fiksleri barındırmaktadır.
Keman Telleri ve Arşesi
Arşe ise keman çalmaya yarayan çubuğa verilen isimdir. Arşenin kemanla temas eden bölgesinin üretiminde at kılı yahut misina kullanılabilmektedir. Teller de çeliğin türlerinden üretilmektedir, ancak eski zamanlarda hayvan bağırsağından yapılan teller daha günümüzde hala tok bir tını elde etmek için tercih edilmekte ve rağbet görmektedir.
Keman çubuğuna ne ad verilir tarzı sorularla karşılaşmaktayız. Artık siz de cevabını biliyorsun, keman yayı ya da arşe doğru cevaptır.
Kemanın Çenelik Kısmı
Kemanı daha yakından tanımak için keman nedir adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Keman parçaları isimlerini ve keman parçalarının görevlerini ‘’kemanın bölümleri nelerdir?’’ konulu yazımızda aktarmaya çalıştık.
Keman kursu sayfamıza ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.